Рецензія на фільм «Джуманджі: Поклик джунглів»
Занурення в світ легендарної гри

22 грудня 2017,  15:01 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Останньою гучною прем'єрою 2017 року є пригодницько-фентезійний екшен «Джуманджі: Поклик джунглів», і хоча дуже хотілося побачити, що ж приготував нам цього разу невтомний Двейн Джонсон, були великі сумніви щодо того, що з такого сіквела до класики вийде щось путнє. Але фільму всупереч скептицизму глядачів і критиків вдалося стати приємним передноворічним сюрпризом.

Вийшовши на екрани в 1995 році, пригодницька картина «Джуманджі», що розповідає про однойменну гру, що буквально оживала для своїх гравців, швидко завоювала серця глядачів різного віку завдяки своєму чарівному головному герою Алану Перрішу, якого зіграв неймовірний Робін Вільямс. Робити рімейк цієї історії було б зовсім безглуздо, а ось спробувати свої сили в створенні продовження «Джуманджі» вирішив режисер Джейк Кездан. Незважаючи на його номінацію на «Золотий глобус» (за кращу пісню, не за режисуру), попередні повнометражні роботи Кездана «Училка» і «Секс-відео» не поставили його в один ряд з Спілбергом і Скорсезе. Але з «Джуманджі» кінематографіст не упустив свій шанс реабілітуватися в очах глядачів і показати, що він може більше. Тобто може знімати хороше кіно.

На перший погляд сюжет «Джуманджі: Поклик джунглів» дуже простий: четверо старшокласників знаходять стару відеогру, потрапляють в її світ в образі своїх аватарів і повинні пройти місію, щоб повернутися додому. Але втілення цього на великому екрані виглядає дуже круто. Почнемо з того, що аватарів з корисними і смішними здібностями грають Двейн Джонсон, Карен Гіллан, Джек Блек і Кевін Гарт, а всім їм без винятку не чужа комедія. В їх тіла потрапили четверо абсолютно різних підлітків зі своїми комплексами, тому дуже забавно спостерігати, як Джонсон намагається не заплакати від страху, Гіллан невміло намагається фліртувати, Блек зображує дівчинку-фіфочку, а Гарт думає, що може легко перемогти Джонсона в бою. Вони дійсно стали тими чотирма невпевненими в собі або занадто розбещеними підлітками, але риси характеру і замашки їх персонажів не дратують, а веселять і розчулюють, адже всі вони вчаться долати свої страхи і бути для інших справжнім другом. Це як «Клуб Сніданок» зустрічає «Чумову п'ятницю». Плюс гідний екшен (на бойові танці Гіллан можна дивитися вічно).

П'ятого аватара втілив Нік Джонас, і хоча він в основному популярний в якості співака, його акторська кар'єра теж не стоїть на місці. Наприклад, зараз він грає в серіалі «Королівство», який на даний момент входить до 250 кращих серіалів всіх часів на сайті IMDb. Що ж стосується його героя в «Джуманджі: Поклик джунглів», то пілот Алекс хоча і боїться йти далі, адже у нього залишилося останнє життя, але зі своїм досвідом у грі рятує життя четвірки під час зустрічі з ними і допомагає їм перейти на наступний рівень, показуючи, що у кожного є своя певна роль, і вона робить кожного з них по-своєму важливим гравцем. Прекрасне нагадування про те, що разом людям по плечу винести будь-які випробування і подолати будь-які перешкоди, і що не варто відштовхувати оточуючих, адже одного разу від них може залежати ваше життя.

Не даремно для підзаголовку нового «Джуманджі» вибрали пісню «Welcome to the Jungle» («Ласкаво просимо до джунглів») у виконанні легендарної рок-групи Guns N' Roses, адже як човен назвеш, так він і попливе. Ця пісня грає в самому кінці, коли починають йти титри, але її драйвовий посил супроводжує фільм від початку і до кінця. А при самому перегляді підкорює музика сучасного молодого композитора Генрі Джекмана, написана в дусі старого Голлівуду і фільмів про Індіану Джонса, що створило атмосферу класичного пригодницького кіно, від чого «Джуманджі: Поклик джунглів» тільки виграє.

Кінокартина сміливо відкриває нові горизонти оригінальної історії, маючи при цьому хороше почуття гумору і добре серце. У цьому плані нове «Джуманджі» схоже на Джонсона, який також виступає його продюсером. А при згадуванні в сіквелі імені Алана Перріша тьохнуло серце. Вільямса немає з нами вже три роки, а його персонаж продовжує жити у своїх світах, і це прекрасно. Скеля стримав своє слово з приводу триб'юту великому акторові і оригінальному фільму, за що йому велике спасибі.

Кездан, Джонсон і компанія показали, що замість рімейків краще знімати ось такі сіквели, які беруть за основу недосліджену територію світу оригіналу і відправляють глядача в абсолютно нову і захоплюючу пригоду. «Джуманджі: Поклик джунглів» настільки хороший, що замість прощання з персонажами хочеться натиснути «replay» і знову пройти цю гру разом з ними. Відмінне попкорнове кіно.

Можливо, «Джуманджі: Поклик джунглів» підкаже Голлівуду, як потрібно поводитися з класикою, щоб не розчаровувати, а радувати глядача. Хай звучать барабани!

4652