Рецензія на серіал «Цілком таємно / Секретні матеріали»
Істина зовсім не поруч

11 березня 2016,  01:17 | Рецензії | Автор: SergioBond

Давним-давно, в далекому-далекому дитинстві по телевізору показували серіал «Цілком таємно». І мені він дуже подобався. Я взагалі вважаю, що світова культура повинна дякувати людству за безліч фільмів / серіалів / мультів знятих в ті самі «лихі 90-ті, крихітко!». Але вже в 2013-му (а може і раніше), коли став відомий реліз 10-го за рахунком (але не зовсім офіційного) сезону улюблених «Х-файлів», я злегка зажурився. Був цілий ряд причин думати погано про відродження серіалу після провального фільму «Цілком таємно. Я хочу вірити» у 2008-му... Але ... Надія вмирає останньою, правда?

Так, надія вмирає останньою. І ось, в 2016-м творці, у т.ч. Кріс Картер, вбили черговий цвях в труну легендарної історії. Що ж не так з новим сезоном і новою історією? Все банально до неподобства – відсутність душі. Так, мене можна вважати сентиментальним, але мені важлива частинка душі в кожному оповіданні. Будь то книжка, фільм, серіал або музичний твір. І душа була присутня в тих оригінальних 202-х серіях (включаючи останні два сезони, які пройшли майже без участі Джиліан Андерсон і Девіда Духовни), а також у повнометражці «Цілком таємно. Боротьба за майбутнє» між 5-м і 6-м сезоном. Міфологія і душа, душа і міфологія. Ось секрет успіху, а зараз?

А зараз я побачив на екрані постарілого Девіда і рудоволосу Джиліан, що трохи покращала згодом, але... нічого більше. Ні-чо-го. І це сумно. Ні, я брешу, звичайно ж. Перші три серії нового сезону були відмінні і навіть в дусі тих самих «Х-файлів» з далекого дитинства. І навіть стебна_серія_для_фанатів була присутня. Але фінал... Фінал жахливий. Тут я не маю наміру нікому брехати. Одне слово – відстій. І якби ж то з натяком на продовження, але ось сама ідея... Воно й зрозуміло: змови уряду, "trust no one mr. Mulder" і таке інше, але ні. Картинка виглядає дуже фальшиво. Я не вірю. Товариш Станіславський теж би не повірив, а він авторитет навіть посмертно.

Так і живемо. В останні кілька років моєму поколінню впевнено намагаються впарити нову жуйку для мізків замість старих спогадів. Купа ремейків перероблених гідних фільмів з 90-х: «Робокоп», «Згадати все», «Фантастична четвірка» і ось нові «Х-файли»... Чому нові? За буржуйською мовою ж вони йдуть як event series, що на наш рідний перекладається як "міні-серіал" або надмізкове "перезапуск", що навіть більш точно передає саму суть.

Що можна сказати про самі серії?.. Все складно. Так, це все ті ж улюблені Малдер (Девід Духовни, якщо хто не в курсі) зі Скаллі (Джиліан Андерсон, якщо знову ж таки, не в курсі) і ніхто з них не грає недбало. Присутні камео Еннабет Ґіш (агент Моніка Рейс) і "The lone Gunmen" (Брюс Харвуд, Том Брейвуд, Дін Хеглунд), а також історія про Курця, що вижив (Вільям Б. Девіс). Пару раз навіть засвітився Уолтер Сергій Скіннер (Мітч Піледжі). Але це лише заплатки, а не сюжет. Мені не сподобалося і іншим не рекомендую. Краще обмежитися останньою серією 9-го сезону.

Що стосується перекладу... Я особисто посміхнувся з голосу Михайла «Діна Вінчестера» Тихонова (Малдер) і Наталії «Санси Старк» Грачової (Скаллі). Куди вже їм до Георгія Гавриленко в ролі озвучення Малдера в 90-ті (а ось хто озвучував тоді Скаллі я не пам'ятаю, що сумно). Саме тому якщо хто зважиться – краще дивитися 10-й сезон в оригіналі, якщо інтернет є. Ну і знання буржуйського мови, куди вже без цього.

Ах, в передостанній серії 9-го сезону вказана одна дата: 22.12.12. Нічого не нагадує? :).

2283 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: