Рецензія на фільм «Тринадцять»

23 грудня 2007,  08:30 | Рецензії | Автор: tall

У наш суворий час творці фільмів переслідують у першу чергу комерційні цілі й, на жаль, більшість кіно-продукції, пропонованої нам до миготіння в очах різноманітними вмільцями, має мізерно мало спільного зі словом “мистецтво”. Фільм Гели Баблуані “13” можна сміло вважати виключенням із цієї невеселої статистики, фільмом з великої літери або, якщо хочете, цифри. Зважаючи на те, що це дебютний фільм молодого режисера, ми маємо всі підстави думати, що у кінематографа, як вида творчої діяльності, ще чимало козирів у рукаві й що на кожного Уве Болла знайдеться свій Гела Баблуані.

Створюється враження, що режисер не хотів, щоб від спостереження за сюжетом картини й роботою акторів глядача що-небудь відволікало, і тому він обрав мінімальний набір кольорів - фільм “13” чорно-білий. Авторство сценарію теж належить талановитому режисерові,- йому вдалося створити захоплююче напружену кримінальну драму з оригінальними сюжетними рішеннями.

Себастьян (Георгій Баблуані) - грузинський іммігрант у Франції. Він веде скромний спосіб життя разом зі своєю родиною й час від часу працює покрівельником. Одного разу він одержує замовлення на лагодження даху від підозрілого типу з нездоровим кольором обличчя. Себастьян береться за роботу й виявляє в даху безліч дір і щілин, завдяки яким він одержує інформацію про те, що підозрілий тип очікує повідомлення про майбутню брудну роботу, виконання якої зробить його багатою й респектабельною людиною. Бажаючи скрасити томливе очікування, підозрілий тип користується наркотиками, що, безумовно, не йде йому на користь і в один момент він залишається лежати мертвим у ванній. Далі Себастьян випадковим чином одержує у своє розпорядження, згаданий вище лист і вирішує дотримуватися зазначених у ньому інструкцій.

Молодший брат режисера Георгій Баблуані зі своєю роллю впорався на відмінно! За його словами йому було дуже комфортно працювати в тандемі з Гелою. Георгій і Гела - сини знаменитого грузинського режисера Теймураза Баблуані й вони з дитинства всмоктували в себе традиції грузинського кіно, які тепер дуже чітко простежуються в їх уже сімейному кіновиробництві (над наступним фільмом “Спадщина” Гела працював разом з батьком, а головну роль зіграв все той же Георгій).

Що стосується інших акторів, то хотілося б помітити, що кастинг був проведений зі знанням справи: на досить складні ролі підібрали гідних акторів із цікавими обличчями, а обличчям у цьому фільмі приділено чимало уваги. В кадрі так само не раз з'являвся відомий французький лицедій Ніколя Піньон, але йому, як мені здається, не дали розгорнутися на повну, хоча навіть так він виглядав цілком пристойно.

Діагноз. “13” - відмінний кримінальний трилер із драматичним ухилом. Фільм дуже жорсткий і напружений, якими й повинні бути фільми про цинічне насильство в розпещеному видовищами суспільстві. Що стосується художньої цінності кінострічки, то тут хотілося б звернути вашу увагу на те, що фільм одержав відразу три престижні нагороди: “Лева майбутнього” у Венеції, міжнародний Гран-прі на американському “Санденсі” і приз “Відкриття року” від Європейської кіноакадемії - той самий випадок, коли успіх фільму відповідає його найвищій якості!

319