Рецензія на фільм «Тачки 3»
Блискавка Макквін поки не збирається на пенсію

14 червня 2017,  02:16 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Кіностудії Disney і Pixar знають, як перетворити мультфільм у довготривалу франшизу, і «Тачки» – одна з таких. Блискавка Макквін, найшвидший з машин, 11 років тому підкорив серця глядачів різного віку, і ось на екрани примчала його третя пригода, в якій він буде битися з найнебезпечнішим суперником – новим поколінням більш прокачаних і швидких гонщиків...

Зняти «Тачки 3» випало художнику-мультиплікатору Брайану Фі, що працював над попередніми мультфільмами про Макквіна. Для нього це стало режисерським і сценарним дебютом, але студія не дарма довірила йому вдихнути в «Тачки» нове життя, оскільки разом з продюсером і головним креативним директором Pixar Джоном Лассетером вони повернули франшизу в потрібне русло, воскресивши її колишній завзятий і водночас зворушливий дух в стилі першої частини.

На дворі 2017 рік, і за останнє десятиліття техніка пішла далеко вперед, також і в галузі машинобудування. І ось в «Тачках 3» нам показують, як трек, по якому ганяв Макквін зі своїми друзями-суперниками, захоплюють нові гонщики, відправляючи своїх попередників на передчасну пенсію. Адже досвідчені тачки могли ще поганяти на багатьох чемпіонатах, поступаючись і виграючи один у одного, але Джексон Шторм і йому подібні суперкари, що тренуються на нових тренажерах замість справжніх треків, витісняють їх з великого спорту. З їхньою молодістю і технологічністю, звичайно, не посперечаєшся, але чогось їм не вистачає... Спраги швидкості, чи що, справжньої жаги до перемоги і вогню в намальованих на лобовому склі очах. Зате це все ще є у Макквіна. І він не збирається змінювати трек на продаж килимків і поліролей для скла зі своєю емблемою.

Перший тизер «Тачок 3», де головний герой потрапляє в страшну аварію, викликав погану реакцію у дітей, адже було таке враження, що наступним після аварії кадром буде не підлатаний Макквін на СТО, а його могилка з номером 95 на плиті. Але фільм швидко приходить до тями, і ось уже червоно-жовтий гонщик бере себе в руки після гучної поразки і відправляється пізнавати сучасні технології тренувань, щоб взяти реванш у Шторма.

В помічники, вірніше у тренери Макквіну призначають бойову подругу Круз Рамірес, яка колись мріяла стати гонщицею, але упустила свій шанс. Разом вони втікають з тренувального центру і відправляються в духовний і фізичний квест, щоб головний герой відкрив в собі нове дихання і пізнав дзен справжнього гонщика, яким є чому навчити нове покоління. Ведений думками про свого ментора Дока Хадсона, на його відносинах з яких і будується зворушлива сюжетна лінія мультфільму, він знайомиться з живими легендами, друзями і наставниками Дока, які відкривають Макквіну очі на його майбутнє. Він буде ганяти стільки років, скільки захоче, і ніякий Шторм не змусить його поїхати на пенсію. До фіналу вже не знаєш, чого чекати, і тут творці підготували приємний сюрприз, який все розставляє по своїх місцях.

Мультфільм розбавив франшизу «новою кров'ю» і став не просто продовженням, а практично її перезапуском після посередніх «Тачок 2». І якщо ви ставите питання про те, скільки ще може бути мультфільмів про пригоди Блискавки Макквіна і його друзів-тачок, то фінал красномовно натякає... що нескінченна кількість, адже світ цього легендарного гонщика великий, і життя в ньому продовжує бити ключем, так що повернення до нього неминуче. «Форсаж» бач вже випустив свій восьмий фільм і не збирається зупинятися, так що і з «Тачками» може бути схожа історія.

Логічно було б радити «Тачки 3» сім'ям з маленькими дітьми, але я раджу його абсолютно всім. Тому що це дуже смішний (тут окреме дякую чудовому і постійно попадаючому в яблучко українському дубляжу з Остапом Ступкою і Ольгою Сумською), а також добрий і мотивуючий мультфільм. А сміх, доброта і мотивація нам потрібні в будь-якому віці. Можете навіть повести свою другу половинку на нього на побачення, якщо у вас гарне почуття гумору, ви молоді душею і просто хочете посміятися у весь голос протягом півтори години. По-моєму, відмінний спосіб провести час.

Блискавка Макквін завжди був кумиром для молодого покоління тачок, надихаючи їх прагнути підкорювати нові висоти і продовжувати мчати вперед. Таким він і збирається залишатися. А пенсія нехай почекає.

P. S. Не запізнюйтесь на сеанс. Вас традиційно чекає чудова анімаційна короткометражка. Називається вона «Лу», і покаже неймовірно милого монстра, який живе в коробці втрачених речей в дитячому садку.

2369