Рецензія на фільм «Вартові Галактики 2»
Повернення безбашенної супергеройської сімейки

5 травня 2017,  01:47 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Три роки тому на великі екрани увірвалася найбільш парадоксальна і дружна всупереч своїм відмінностям команда супергероїв – Вартові Галактики. Спершу вони намагалися викрасти, продати і навіть вбити одне одного, але, вирішивши свої непримиренні розбіжності, в результаті врятували свою Галактику. І тепер вони збираються провернути це вдруге. Так що пристебніть паски.

Хто чув про Джеймса Ганна до виходу «Вартових Галактики»? Майже ніхто, не в образу Ганну. Але після прем'єри цього режисера з його фантазією, почуттям гумору та чудовим музичним смаком неможливо було не полюбити, а тепер він зняв ще більш шикарний (без перебільшень) сіквел і став значущою фігурою в світі супергеройських фільмів. Що ж він приготував Вартовим для їх другої пригоди? Зміцнення сімейних уз. Через подолання найнеймовірніших перешкод і небезпек, зрозуміло.

Пам'ятаєте той момент загального єднання в кінці «Вартових Галактики», коли Пітер Квілл, Гамора, Дракс, Ракета і Грут стали героями дня і полетіли в закат на зорельоті? Це, звичайно, було мило, але Вартові тепер не сидять десь на краю світу та не заплітають одне одному коси, смажачи зефір на багатті. Вони об'єднали сильні сторони кожного і вирушили патрулювати Галактику, щоб ніяка зараза не удумала її знову знищити. Та ба! Адже Галактика велика, і психів в ній предостатньо. Промо-кампанія «Вартових Галактики 2» годувала нас кілька місяців різноманітними трейлерами до фільму, але, повірте, вони були зроблені дуже хитро і не видали його сюжет, який при перегляді дійсно вкушаєш із задоволенням, адже Ганн приготував стільки сюрпризів.

Кріс Претт за останні роки став зіркою світового масштабу саме завдяки ролі Зіркового лицаря, і в сіквелі він виявляється досить емоційним з двох причин: Гамора і його батько Его. Ракета назвав би його скиглієм, але всі ці переживання Претт показує настільки кумедно, що до нього складно не перейнятися співчуттям. А ще його Квілл тут говорить, що людиною бути круто, і це одна з кращих фраз, які я коли-небудь чула в супергеройських фільмах. Зої Салдана знову чарівна в образі Гамори, особливо, коли підбирає гігантську гармату, що відламалася після аварії від зорельота, і йде розстрілювати всіх і вся. Дейв Батіста вже не такий похмурий у другому фільмі – його Дракс постійно намагається жартувати і сміятися, а також підтримувати друзів, нехай і не завжди тактовно. Гаразд, будемо відверті, він взагалі не знає, що таке такт, і нічого з цим не поробиш. І спасибі Шону Ганну, який втілював (не озвучував, а саме грав) на зйомках Ракету. Саме завдяки йому цей персонаж виглядає таким по-справжньому живим. Ним з Енді Серкісом треба якось знятися разом.

Окремо хочеться відзначити еволюцію Небули і Йонду, які тут з поганців перетворюються на справжніх антигероїв, створюючи ще більше напруження і, одночасно, любові у відносинах Вартових. Після перегляду фільму у вас напевно додасться теплих почуттів до втіливших їх акторів Карен Гіллан і Майкла Рукера, адже насправді у цих персонажів добрі і чуйні серця. Просто вони дуже добре приховували це, намагаючись вбити або викрасти Вартових. Загалом, я дуже небайдужа до цих синіх героїв. Вже з нетерпінням чекаю, як Небула разом з Гаморою помстяться Таносу за все, що він з ними зробив, в «Месниках: Війна нескінченності».

Коли стало відомо, що батьком Квілла стане жива планета Его, було вельми складно уявити їх зустріч, але Курт Рассел зробив з нього приголомшливого персонажа. І так, він постане перед нами в образі людини, і в образі цілої планети, що відкриває нові незвідані простори фантастичного марвелівського світу. В додаток з Его йде супергероїня Богомол (Мантіс), що володіє емпатією, і вона по всіх параметрах відмінно вписується в цю дисфункціональну сімейку. Не розчаровує і роль Сільвестра Сталлоне – круто бачити в цьому образі саме таку легенду, як Слай. Тому приєднуюся до Ганна в його бажанні, щоб Сталлоне і далі з'являвся у фільмах Кіновсесвіту Marvel. Він автоматично підвищує крутість «Вартових Галактики 2» відразу на кілька позицій.

Повсюдним головним болем для Пітера і компанії є в сіквелі позолочена Айеша, яку стервозно зіграла Елізабет Дебікі, і її космічна флотилія суверенів. Спершу вона сама викликає Вартових, щоб вирішити місцеву проблему з величезним злобним монстром, але потім Ракета і його загребущі лапи роблять так, що суверени тут же запалали бажанням спопелити своїх рятівників і відправляються за ними в погоню по всім планетам. Так, у Ракети як і раніше проблеми з самоконтролем і умінням робити гарне враження, зате його шкідливість вдало компенсує малюк Грут, що кожен раз випромінює забійну дозу розчулення. Наприклад, якщо б Грут станцював суверенам, ті напевно б впали в кому від радості і відстали від Вартових.

Ганн зняв напевно другий за зворушливістю після «Першого месника: Протистояння» фільм Кіновсесвіту Marvel. З Вартовими ми знайомі лише три роки, це їх друга поява на великому екрані, але якимось дивним чином Зірковому лицарю і компанії вдалося сформувати з глядачем сильний емоційний зв'язок – їм співпереживаєш з першої і до останньої хвилини, з ними смієшся і плачеш (драматичних моментів, пробираючих до сліз тут предостатньо), і з ними хочеться полетіти хоч до самого кінця Галактики і навіть далі, незважаючи на ризик бути вбитим у їх шалених пригодах.

З початкових титрів Marvel Studios, де тепер з'являються не комікси, а фрагменти з фільмів, розумієш, що ми живемо в золотий вік супергеройських екшенів, і що ці фільми для наших дітей і онуків будуть справжньою класикою. На 1950-60-ті роки припав світанок вестернів, на 1980-90-ті – світанок бойовиків, а тепер в кіно настала ера супергероїв. І «Вартові Галактики 2» сповна демонструють, чому ми так чекаємо і так насолоджуємося цими фільмами. Тут є і екшен, і гумор, і драма, але найголовніше – немає меж для польоту фантазії. Ми дивилися тисячі різноманітних фільмів про Землю, а Ганн відправляє нас у зовсім нові світи, від чиїх видів перехоплює дихання, і ти розумієш, що вперше бачиш своїми очима щось подібне. За своєю деталізацією і масштабу показу різних планет «Вартові Галактики 2» можуть легко дати фору навіть «Зоряним війнам», а це багато про що говорить.

Можна ще багато розписувати про даноий фільм, але його краще один раз побачити своїми очима. «Вартові Галактики 2» не залишать вас байдужими. І в будь-якій складній ситуації пам'ятайте, що ми є Ґрут.

1922 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: