Рецензія на фільм «Мовчання»
Мучеництво єзуїта

18 січня 2017,  00:53 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Можливість відправитися проповідувати в далеку Японію для двох молодих священиків-єзуїтів, які все життя виховувалися на християнському Євангелії і свято вірять в Бога і спасителя Ісуса Христа, є безцінним шансом довести свою віру і привернути до неї нових людей. Але чи витримає їх віра випробування в країні, де християнство оголосили злочином?

Останнім фільмом Мартіна Скорсезе був дикий байопік «Вовк з Волл-стріт», тому повідомлення про те, що він зніме кінокартину про священиків-єзуїтів, які відправилися до Японії проповідувати Євангеліє в небезпечний період, коли християнство там було поза законом, а на християн йшло справжнє полювання, викликали неабияке здивування. Що ж у нього вийшло?

Натхненні не стільки Церквою чи її догмами, скільки жертовністю Ісуса Христа, молоді португальські священики Родрігес і Гарупе перетинають моря і океани, щоб дістатися до розташованої на краю світу Країни висхідного сонця. У японців вже є своя релігія, а насаджуване місіонерами християнство стає схожим на злочин в очах уряду, але це не заважає єзуїтам свято вірити в те, що вони несуть цим незнайомим людям, що насилу розуміють тонкощі або навіть загальні поняття християнства, необхідне їм благо. І коли приходить неминуча інквізиція, що роблять ці двоє? Ховаються, підставляючи довірливих японських «кіріштіан», і продовжують, як кажуть, лізти зі своїм статутом у чужий монастир.

Головний герой Родрігес не раз дивується, скільки для японських «кіріштіан» означають такі дрібниці, як хрестики і намистини чоток, але для нього і його друга Гарупе ці символи означають не менше. Здавалося б, що віра повинна бути в серці, і що їх усепрощаючий, люблячий і милосердний Бог ніяк не може образитися на те, що вони наступлять перед інквізиторами на зображення Ісуса заради порятунку людських життів, але для них все одно образ є більш цінним, ніж життя нової пастви, і ось «Мовчання» показує всі жахи інквізиції, вірніше її аналога, спрямованого проти християнства, демонструючи, як люди готові вмирати за те, у що вони вірять, мріючи про міфічний рай і добровільно змінюючи своє реальне життя на цю ілюзію. Мабуть, в цьому і полягає одна з небезпек католицизму, коли слова кількох заморських проповідників штовхають людей на те, щоб вони так хоробро, але нестерпно страждали в ім'я Бога, якого не особливо й розуміють.

Після своєї супергеройської кар'єри Ендрю Гарфілд вирішив зніматися лише в серйозному кіно, і хоча в «Мовчанні» він дуже переконливий в образі священика, чия віра проходить жорстоке випробування, його впертого героя, загнаного в строгі рамки вимогливою віри, дуже складно прийняти і не менш складно співпереживати йому, коли бачиш, що через його принципи гинуть люди, яких він міг і повинен був врятувати. Тому на «Золотий глобус» Гарфілда номінували за військову драму «З міркувань совісті», яка все ніяк не дійде до наших кінотеатрів, а не за «Мовчання».

Цікаво спостерігати за більш безсуперечним Гарупе, якого грає Адам Драйвер; та коли шляхи єзуїтів розходяться, деколи хочеться повернутися і піти саме за ним. Драйвер – екстраординарний актор, і щоразу він постає на екрані зовсім іншою людиною, що не може не інтригувати.

Якщо ж ви дуже любите Ліама Нісона, який втілює тут того самого зниклого наставника падре Феррейру, на пошуки якого і їдуть до Японії його молоді колеги, то йому в цій майже тригодинній подорожі дістається скромна частина екранного часу, незважаючи на те, що він в основному і є головною причиною пережити ці години разом з Родрігесом, який відчуває свою мученицьку кризу віри.

Серед персонажів, яких священики зустрічають в Японії, найбільше запам'ятовується блукач Кічіджиро, що нагадує того таргана, який виживе в будь-якій ситуації. Зіграв його Єске Кубодзука, і він зробив Кічіджиро таким жалюгідним, що поганцем його не назвеш. Зате його принцип, за яким він спочатку робить шкоду, а потім просить за неї відпущения гріхів, наочно ілюструє поширену оману і перекручення християнських догм, коли люди вважають, що можна робити що завгодно, а потім тобі завжди відпустять гріхи твої, і можна починати спочатку. Та й Іссей Огата в образі Інквізитора прекрасний. Його персонаж – жорстокий і страшний, але його слова про те, що християнство не підходить Японії, не позбавлені сенсу.

«Мовчання» – це найнеголівудський фільм Скорсезе, та й на його попередні кінороботи, в основному присвячені різноманітним людським гріхам, воно мало схоже. Він відправляється в Японію, яку знімали в Тайвані, беручи з собою кілька західних акторів і повністю занурюючи їх і глядача у цей жорстокий світ, де в кривавому конфлікті стикаються дві протилежні релігії. Дивитися це непросто, але часом відволікає від сюжету трансцендентний саундтрек, створений подружжям-композиторами Кімом Алленом Клюге і Кетрін Клюге, і просторі кадри оператора Родріго Прієто, у якого це, мабуть, найкраща робота з часів «Горбатої гори». Тому хочеться вірити, що у своїх майбутніх фільмах Скорсезе знову повернеться до дослідження людських гріхів, а міркування про релігію та віру залишить у спокої.

З якими б благими намірами не несли свою істину в чужу країну священики-єзуїти, ціна, яку їм за неї доведеться заплатити, може виявитися занадто високою.

1824