Прес-реліз комедії «Не гальмуй»

14 грудня 2016,  17:06 | Статті | Автор: SpaceMonkey

5 січня у кінотеатрах стартує показ незвичайної французької комедії «Не гальмуй». Ми підготували для вас прес-реліз у вигляді інтерв'ю з режисером та головними акторами фільму, в якому вони розкажуть про зйомки і свої враження.

Синопсис фільму «Не гальмуй»

Взявши напрокат найнавороченіший сімейний автомобіль, глава сімейства відправляється в довгоочікувану відпустку зі своєю дружиною, дітьми і батьком. Але коли новомодний круїз-контроль раптом повністю відключає гальма, канікули перестають бути нудними. Пристебніть паски. На вас чекає дуже весела поїздочка!

Цікаві факти про фільм «Не гальмуй»

  1. Всі зйомки велися на реальній швидкості – 130 км/год.
  2. На знімальному майданчику одночасно було задіяно понад 300 осіб.
  3. Під час зйомок були ділянки дороги, що розташовувалися поблизу військових баз. Тому сигнали рацій знімальної групи періодично глушилися.
  4. Стабільне зображення при зйомках на швидкості вдалося отримати завдяки пристрою «Рука Скорпіона».
  5. Багато трюків Андре Дюссольє виконував сам. Наприклад, протирав лобове скло машини на швидкості 120 км/год.
  6. Актор Андре Дюссольє, що зіграв дідуся, озвучував Авіатора у французькій версії мультфільму «Маленький принц», також він виступив в ролі Оповідача у фільмі «Амелі».
  7. Андре Дюссолье – володар трьох Сезаров (включаючи два фільми Алена Рене «Мелодрама» і «Відомі старі пісні»)
  8. Актриса Каролін Віньо, що грає дружину головного героя, в житті – відома stand-up актриса у Франції.

Інтерв'ю з Ніколя Бенаму (режисер):

Що вас привабило в цьому проекті?

Завершилися зйомки «Ѕирегнянь 2», і продюсери сказали, що у них для мене дещо є. Насправді історії відрізняються, але суть та ж: родина замкнені в божевільному автомобілі, який неможливо зупинити. Для реалізації проекту продюсери шукали відповідного режисера. Були ті, хто знімав фільми в жанрі екшн, але їм не вистачало комедійної нотки. Були і комедійні режисери, але вони виявилися далекі від екшна. Напевно, вони вирішили, що я зможу об'єднати ці два жанри. Мене привабила багатогранність. «Не гальмуй» – це щось абсолютно нове, ви такого точно раніше не бачили, навіть американці раніше не знімали нічого подібного.

Що для вас цей фільм: сімейна комедія або комедійний екшн?

«Не гальмуй» – це сімейний комедійний екшн. Насамперед, це комедія,в якій траса – це декорація, і на її тлі відбувається дія. Ми намагалися зберегти баланс між комедією і екшном. У цій історії обидва жанру відображені в кращому вигляді.

Можна говорити про те, що це новаторська картина?

Цей фільм можна було зняти і 30 років тому, але, можливо, технічно дещо інакше. Тоді було достатньо встановити камери на автомобіль і сказати: «Про’кей, ми це зробили». Я вивчив багато матеріалу не тільки, щоб зрозуміти, що вже відзнято, але і набратися досвіду. Виявляється, не так багато режисерів робили щось подібне. Наприклад, в картині «Фанфарон» Діро Різі є епізод, де герой веде машину в реальних дорожніх умовах. Для того, щоб це зняти, перед машиною була встановлена платформа з оператором. Тоді, в 60-е, вони знімали дорогу, потім водія... Суть картини «Не гальмуй» не в її сучасності, вона нагадує екшн-комедії з Бельмондо. Я їх обожнюю, але їх більше не знімають. Абсолютно точно сучасні технології дозволили полегшити процес і, в принципі, зробили це можливим. Таким чином, сучасність теж певним чином відображається в картині. Те, що відбувається з цією родиною, по суті своїй драматично, але передано з гумором, притаманному комедії.

Машина «Медуза» – це персонаж чи декорація?

У картині машина втілює безліч речей одночасно. По суті, це персонаж. Незважаючи на зовнішню пасивність, вона приймає участь у процесі, взаємодіє з іншими героями, змінює хід сюжету. У той же час — це декорація - два з половиною місяці ми провели всередині. Якщо потрібно її "пом'яти", то було необхідно повернути до початкового вигляду. Напередодні зйомки однієї сцени її готували до процесу, як стару актрису. Для цього потрібна була робота цілої команди: механіки, автоинженеры, техніки. Нас обмежували особливості сцени, плани кадрів. Фактично все оберталося навколо цієї машини: і історія, і зйомки. Все було справжнім божевіллям. Я згадую сцену, де під час руху автомобіля Те вириває приладову панель. За сюжетом було необхідно, щоб машина продовжувала рух. Але був якийсь провід, який не можна було чіпати, інакше автомобіль зупинявся. Тому грав: він брикався, видирав кабелі, не торкаючись до них - все для того, щоб автомобіль продовжував "грати" свою партію. Це було щось особливе.

Коли ви розповіли колегам про те, що збираєтеся знімати весь фільм в автомобілі на повному ходу, як вони відреагували?

На старті проекту я оголосив продюсерам, що хочу знімати цей фільм, але я робитиму це, як заявлено в сценарії, слово в слово, тобто, не в студії. Машина на дорозі, всередині люди, які їдуть дуже швидко, вони кричать, а ми їх знімаємо. Ідея була така. Забавно, що на самому початку всі визнали це геніальним. Але коли справа дійшла до підготовки, ми зрозуміли, що обрали найскладніший спосіб. В цих умовах багато пропонували поїхати в студію, поставити зелений екран, потрясти машину, і просто розповісти всю історію. Але насправді цього ніхто не хотів, навіть актори. Всі розуміли, що це частина роботи. І складність була не стільки в тому, щоб перекрити дорогу, а в тому, як все реалістично перенести на екран. Потрібно було занурити акторів у такий контекст, який би неймовірним чином збагатив їх гру і можливість передати всі відтінки емоцій, урізноманітнити тональність. Продюсери теж були в захваті, але пізніше зрозуміли, що, коли створюєш таку товкотнечу на трасі, найменший прорахунок може стати причиною катастрофи. Більш того, всі комунікаційні дроти перетинали зони, де сигнал глушился військовими. Тому деколи під час зйомки ми не могли спілкуватися всередині команди, було неможливо всіх одночасно зупинити або почати роботу. У якісь моменти 300 людей сиділи без діла, бо рації не працювали. Доводилося імпровізувати, але кожен розумів, що така реальність. Були складнощі і з примхами погоди. Коли розповідаєш історію довжиною в три години, не можна, щоб у її середині почався дощ. Тому, коли було мрячило, ми перечікували. Все це коштувало часу і грошей, але ніхто не здавався. Масштаби проекту стали зрозумілі тільки під час зйомок. Сьогодні ми на це не пішли (сміється).

Технічно, як це знімати всередині унікального автомобіля на реальних швидкостях?

Головна складність в тому, що в автомобілі не було місця для технічної команди. Ми були змушені всіх і все, що залишається за кадром, помістити в окремий автомобіль. Він слідував за машинами, задіяними в кадрі. Це було справжнім божевіллям. Всі їхали на одній швидкості з «Медузою», але перед акторами була вільна дорога, а у людей слідом – робочий стіл, який рухався зі швидкістю 130 км/ч. Ми погодили з Антуаном Марто (оператором-постановником) можливість встановлення камер на машини в русі, їх треба було дуже добре закріпити. При цьому конструкція кріплення повинна була бути дуже легкою, тому що в іншому випадку важкі механізми могли б стати причиною серйозної аварії. В той же час вся технічна концепція повинна була вписуватися в «картинку». Кожен день було необхідно налаштовувати камери на зйомку в русі в залежності від сцени. Наприклад, коли знімаєш з плеча, перебуваючи перед машиною на швидкості 130 км/год, гарантую, це неможливо не помітити. Нам все вдалося завдяки «Руці Скорпіона». Це досить дорогий пристрій, який дозволяє знімати динамічні кадри, рухаючись з високою швидкістю, при цьому не спотворюючи картинку. Його використання було цілком виправдано, тому що кожен день знімалися сцени як усередині автомобіля, так і зовні. Ці пристрої дозволяли нам поліпшити якість зйомки. Так, ми зберегли красу зйомки і передали візуальне різноманіття у всій повноті. При монтажі весь результат залежить від цього. Усім доводилося долати свої маленькі складності з урахуванням непередбачених обставин. У кінцевому рахунку завдання полягало в тому, щоб вийти за межі того, що можуть зробити актори перед камерою.

Інтерв'ю з Жозе Гарсіа

Що привабило вас у сценарії?

Знаєте, я люблю складності! Я завжди погоджуюся зніматися, коли не знаю, какинтерпретировать свій персонаж. У випадку з «Не гальмуй» я трохи розгубився. Я сказав Ніколя, що мені доведеться заново винаходити автомобіль, а він відповів, що мені нікуди не дітися з підводного човна. Так і було. Ми були змушені перебувати в постійній бойовій готовності, все відбувалося в момент зйомки. Дуже хвилююче, коли у тебе є право лише на 2-3 дубля. В оточенні п'яти камер ми повинні були буквально жонглювати всім, що відбувалося. Адреналін зашкалював – саме це мені і подобається.

Як ви відреагували, коли було оголошено про те, що зйомки будуть відбуватися на реальній швидкості?

Саме це мене і привабило! Тільки так можна було побачити, якою Ніколя перфекціоніст, і наскільки він амбітний. Якщо б мені сказали, що ми будемо знімати на тлі зеленого екрану, я б розчарувався. Знаєте, коли я кажу «амбітний», я не маю на увазі гордовитість. Справжня амбіційність полягає в тому, щоб прийняти позамежний виклик. Часто під час зйомок комедії ми зустрічаємося з проблемою умовностей, амбіції часто занижуються. Що я найбільше ціную в Ніколя, так це те, що він ставить високу планку, прагне бути бездоганним в технічному плані. Виходить, пан або пропав": або вдається досягти наміченого, або все руйнується. Погано, коли все руйнується, але коли виходить, виходить чудово! Якби на його місці був хтось інший, я б ніколи не знявся в цьому фільмі.

Що стосується персонажа Тома, як він впливає на всі перипетії історії?

Тому – просунутий у плані технологій 21-го століття людина. Цей чоловік, який тільки йде до зрілості - він отримує задоволення від наручних годин, від електронних девайсів, в яких абсолютно не потребує. Але завжди настає момент, коли машина бере верх над людиною. Рано чи пізно приходить час, коли ви зберетеся придбати пристрій, інструкцію по використанню, якого не можете прочитати. Воно стає для вас незбагненний. Тому купив «Медузу», сімейну машину 21-го століття. Ця покупка стає для нього фатальною, оскільки підпорядковує його собі. По суті, світ гаджетів потрібно занурюватися поступово. За сюжетом у машин є здатність мислити, щоб служити нам. Але, коли вони дійсно зможуть мислити, хто буде їм служити? Люди.

В якихось божевільних сценах довелося знятися?

Починаючи з самого першого дня, це було якимось божевіллям: від машин і дріфту до діалогів. Це було викликом для мене. У всіх сенсах цей фільм щоранку кидав виклики – я це обожнюю. Чудово, коли не знаєш, як пройде твій день. Найграндіозніше в тому, що до роботи всі деталі були ретельно вивчені та опрацьовані командою. Ми ж відчували себе лабораторними щурами в цій неймовірній машині, веденої рукою майстра Ніколя, командою режисерів, операторів, тих, хто вибудовував композицію. Неймовірно було спостерігати за тим, як все це сплітається воєдино. Я дійсно вірю, що все, що відбувалося до і після зйомок, можна вважати справжнім подвигом. Це виходить за межі комедійного екшна, це щось нове для кіно. Увагу людей з самого початку буде зосереджена на сім'ї, і буде тільки зростати з розвитком сюжету.

Інтерв'ю з Андре Дюссолье

Що переконало Вас прочитати сценарій?

Насамперед, сама історія. Дуже рідко зустрічаються хороші комедійні сценарії. Я прочитав його перший раз, другий, третій і сміявся в одних і тих же місцях так, ніби читав їх вперше. Сценарій добре написаний (Ніколя і Фабрисом Роже-Лаканом). Хороші діалоги, без води, час не витрачається даремно. Схоже на пригодницький фільм, але це комедія, і, мені здається, обидва жанру тут приголомшливо сплетені один з одним. Під час зйомок нам вдалося відтворити все, що я представляв і відчував при прочитанні сценарію: юмористичность, небезпека ситуацій, силу персонажів, протиборство, божевілля всієї цієї авантюри. В масштабі реального дороги: з великою кількістю машин, трюками і т. д., – це було грандіозно. Мені здається, складніше всього було зв'язати воєдино екшн і комедію, щоб ні один з жанрів не був яскравіше іншого, щоб вони були в гармонії. Мені здається, це вдалося завдяки роботі Ніколя. Для мене залишається загадкою, дивом, що він приберіг цю роль для мене. Я, як дитина, дивуюся, що хтось взагалі про мене думає, особливо, коли мова йде про режисерів більш молодого покоління. Тим більше, що якийсь час я не знімався в комедіях.

Як ви відреагували, коли вам сказали, що зйомки будуть відбуватися в реальних умовах?

Я був схвильований. Останнім часом мені часто доводилося зніматися на тлі зеленого екрану і представляти все, що відбувається, декорації в тому числі. Не скажу, що це приємно. Але в цьому фільмі дія відбувається всередині автомобіля, сім'я вирушає на канікули, вони спокійні, і раптом починає творитися якесь божевілля. Звичайно, все можна було зняти на зеленому тлі. Безсумнівно, уяву безмежно, нам, як акторам, не довелося б битися з жорстокою реальністю, в якій опинився автомобіль, лавірувати у великому потоці машин, самостійно прокладати собі дорогу і т. д. Було неймовірно складно і, чесно кажучи, я сумнівався в тому, наскільки добре нам це вдасться. Потрібна підготовка і продумана логістика - потрібно було перекривати дороги… Не впевнений, що «Не гальмуй» можна було б зняти десь в іншому місці, крім Македонії, де є траси такої протяжності, як нам було потрібно. У той же час для координування зупинки руху, переміщення автомобілів, потрібна була налагоджена робота техніків. Потрібно було врахувати відразу безліч параметрів, не кажучи вже про погодні умови. Перший день зйомок був складним. Ми грали комедійну сцену в машині, «Медуза» їхала на високій швидкості, сталося багато аварій. Було фізично важко. Адже у машині перебувала сім'я, доля якої помістила героїв у надзвичайні обставини. Фільм знімався якоюсь космічною технікою. Ніколя поставив дуже високу планку. Він зберіг театральність комедії, не боячись занурити нас у реальні умови. На моїй пам'яті немає таких фільмів, принаймні, знятих таким же чином.

Що скажете про персонаж Бена?

У Олександра Дюма-сина є висловлювання, яке ідеально підходить для опису Бена: «Мій батько – такий же дитина, яким я був у дитинстві». Бен ще менш зрілий, ніж Те. Вони схожі, вони дуже близькі, у них багато спільного. Бен, як дитина, живе тільки в теперішньому моменті. Дуже смачно переживати це в грі - його ніщо не чіпає, ніщо для нього не має значення, все легко входить в його життя, він розслаблений, спокійний і умиротворений. Він немов би спостерігає за всім, що відбувається з боку.

Ви вперше знімаєтеся з Жозе Гарсіа, чи було раніше бажання попрацювати разом?

Так, у мене було бажання знятися з ним в комедії, але мені завжди було цікаво, за яких обставин це станеться. Це або справа випадку, або намір режисера, якому раптом приходить в голову хороша ідея. В цьому випадку мене привабила ідея, яка мене розвеселила, і участь Жозе (я знайомий з ним ще з часів Canal + і знаю його творчий шлях). Він чудовий партнер, завжди позитивно налаштований, з хорошим почуттям гумору. Складно було спостерігати за тим, як всі були замкнені в консервній банці протягом трьох місяців. Іноді між дублями я виходив з машини подихати, а Жозе навпаки було необхідно постійно перебувати в процесі, бути сконцентрованим. Я багато виніс для себе з цієї манери працювати. У ньому є щось таке грайливе, це забавляє. Щось дитяче властиве обом персонажам: отцю, і сину, і Тому і Бену. Обидва отримують задоволення від гри, спільного розваги, це об'єднало нас з Жозе.

Це перший фільм, в якому ви виконували трюки самостійно?

Мені завжди хотілося робити трюки самому, але ніколи не було можливості. Це сталося, і я не стримував себе, коли треба було, наприклад, почистити лобове скло на швидкості 120. На жаль, до цього нічого подібного не відбувалося. Такі можливості треба використовувати, особливо коли тебе оточує команда чудових каскадерів, які викладаються по максимуму для забезпечення твоєї безпеки. Дуже зручно здійснювати безумства, будучи в абсолютній безпеці. Я не знаю, як далеко заходив Бельмондо, коли виконував трюки, але я знаю, що вони теж були небезпечними, я дивився його фільми з витріщеними очима. На зйомках у мене було враження, що ті трюки, що я роблю, - це квіточки, вони по суті своїй прості, але, сподіваюся, варті того, щоб їх побачити. Адже вони виконуються персонажем, який в силу свого віку, просто не може робити нічого подібного. Я надовго запам'ятаю цей унікальний досвід. Все це дуже згуртувало нас з командою каскадерів, оскільки вимагало абсолютної довіри. Хлопці робили все з неймовірною точністю, що дозволяло нам, акторам, залишатися спокійними. Ця пригода назавжди залишиться в моїй пам'яті. Коли впевнений у безпеці, приємно довірити себе в руки професіоналів, адже у них є всі необхідні страхувальні ремені та інші пристосування. У той же час величезний досвід каскадерів і невидимість пристроїв для безпеки дозволяють глядачеві повірити в реальність того, що відбувається з героями божевілля.

Інтерв'ю з Каролін Віньо

Це ваша перша кінороль. Це робота сильно відрізняється від вашого досвіду в stand-up або вашого адвокатського минулого?

Мені завжди хотілося робити трюки самому, але ніколи не було можливості. Це сталося, і я не стримував себе, коли треба було, наприклад, почистити лобове скло на швидкості 120. На жаль, до цього нічого подібного не відбувалося. Такі можливості треба використовувати, особливо коли тебе оточує команда чудових каскадерів, які викладаються по максимуму для забезпечення твоєї безпеки. Дуже зручно здійснювати безумства, будучи в абсолютній безпеці. Я не знаю, як далеко заходив Бельмондо, коли виконував трюки, але я знаю, що вони теж були небезпечними, я дивився його фільми з витріщеними очима. На зйомках у мене було враження, що ті трюки, що я роблю, - це квіточки, вони по суті своїй прості, але, сподіваюся, варті того, щоб їх побачити. Адже вони виконуються персонажем, який в силу свого віку, просто не може робити нічого подібного. Я надовго запам'ятаю цей унікальний досвід. Все це дуже згуртувало нас з командою каскадерів, оскільки вимагало абсолютної довіри. Хлопці робили все з неймовірною точністю, що дозволяло нам, акторам, залишатися спокійними. Ця пригода назавжди залишиться в моїй пам'яті. Коли впевнений у безпеці, приємно довірити себе в руки професіоналів, адже у них є всі необхідні страхувальні ремені та інші пристосування. У той же час величезний досвід каскадерів і невидимість пристроїв для безпеки дозволяють глядачеві повірити в реальність того, що відбувається з героями божевілля.

Інтерв'ю з Каролін Віньо

Це ваша перша кінороль. Це робота сильно відрізняється від вашого досвіду в stand-up або вашого адвокатського минулого?

Насправді різниця дуже велика. Зазвичай я працюю з текстами, які сама пишу і сама ж інтерпретую. Тут текст писала не я, і навіть не знаю, про що думав Ніколя, коли над ним працював. Для мене по-справжньому новий досвід, оскільки я вперше була відома. Це чарівно. Більше того, перевага сцени в тому, що ти відразу дізнаєшся, розсмішив ти людей чи ні. У кіно ж все повільніше: довго йдуть зйомки, реакції публіки треба чекати півроку, рік. Це більш напружено!

Що вас привабило в картині «Не гальмуй»?

Я прочитала сценарій на одному диханні, багато сміялася і коли закінчила, вперше в житті подумала: «Я б хотіла це написати». Подзвонила своєму агенту і сказала: «Да! Не гальмуємо! Не гальмуємо!» Так я познайомилася з Ніколя. Фільм дуже сучасний.

Можете розповісти про Ваше персонажа Джулії?

Мені здається, вона єдина доросла людина в цій машині. Її чоловік, якого грає Жозе Гарсіа, зовсім не такий, її тесть Андре Дюссолье – ми навіть не будемо говорити про це, він ще менш зрілий. Ще двоє дітей і таємна попутниця, яку зіграла Шарлот Габрі... Джулії треба в міру можливості спробувати впоратися з ситуацією, але зовсім не ясно, як саме, коли навколо всі ці люди. Оскільки Джулія менш смішна з усієї компанії, тільки завдяки їй ми розуміємо, що всі інші чокнуті. Вона тут свого роду приклад нормальної людини.

Вам сподобалося зніматися на швидкості 130 км/год?

Ми просто були в машині, і ніхто не питав, що ми думаємо з цього приводу. Автомобіль набрав швидкість, і пролунала команда «Мотор» – не можна було ставити запитань. Я була настільки сконцентрована і захоплена тим, що відбувалося навколо, що просто забувала про швидкість, до того ж, все це відбувалося щодня, і в якийсь момент швидкість стала частиною повсякденності. Було важко потім - я вперше в житті самостійно виконувала трюки. Також вперше я працювала з французькими акторами дуже високого рівня, режисером, який брав участь в кращих на сьогодні французьких проектах. Я хотіла відповідати їх рівню. Всі були чудові, мені підставили плече і повернули впевненість у собі. Приємний був не тільки процес зйомок, але і перерви між дублями. Андре, Жозе і Ніколя створювали незвичайну атмосферу. Думаю, що це буде видно на екрані.

2433 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: