Цікаве про створення комедії «Місія: Неадекватна»

9 грудня 2016,  20:12 | Статті | Автор: SpaceMonkey

Пропонуємо прочитати цікавий прес-реліз забавної комедії «Місія: Неадекватна», яка вийде в кінотеатрах 15 грудня:

Засновано на реально нереальних подіях.

Ніколас Кейдж атакує! Абсолютно божевільна і смішна історія звичайного американського громадянина, який за дорученням Всевишнього вирішує самотужки зловити Усаму бен Ладена. Коли світові потрібен герой, Гері поспішає на допомогу!

Про фільм «Місія: Неадекватна»

Джерелом натхнення для створення фільму послужила стаття Кріса Хіта в журналі GQ, в якій розповідалося про жителя Колорадо Гері Фолкнера (Ніколас Кейдж), що вважав своєю місією упіймання Усами бен Ладена, бо так велів йому Господь. Фолкнер миттєво став всенародною знаменитістю, оскільки, як з'ясувалося, він одинадцять разів вирушав на пошуки бен Ладена до Пакистану (де, на його переконання, переховувався терорист), озброєний лише самурайським мечем.

Синопсис

Сюжет фільму здебільшого заснований на реальних подіях з життя колишнього дрібного шахрая, а нині безробітного майстра-ремонтника Гері Фолкнера. Озброєний одним лише купленим в телемагазині мечем і гарячою вірою в те, що так звелів йому Бог, він зробив одинадцять подорожей до Пакистану, щоб зловити там Усаму бен Ладена. Супроводжуючи нашого героя в його дивовижній мандрівці, ми заодно зустрінемо низку барвистих персонажів – старих друзів Гері з Колорадо і нових з Пакистану, його ворогів з ЦРУ, а також безпосередньо Господа Бога і Усаму бен Ладена, які не зможуть встояти під впливом такої стихійної сили, як Гері Фолкнер. «Місія: Неадекватна» – прекрасна ілюстрація того, як грандіозна мрія може призвести практично бездомну людину на вершину успіху і зробити його супергероєм міжнародного масштабу.

Ідея фільму

Все почалося в 2010 році з опублікованої в американському GQ статті журналіста Кріса Хіта.

Він відшукав у Денвері, штат Колорадо, людину на ім'я Гері Фолкнер, якому було видіння від Бога. Всевишній явився Гері одного разу вночі уві сні і заявив: «Гері, я ніяк не зрозумію, чому бен Ладен досі сновигає на волі, і ніхто його не спіймав. Ти повинен його схопити, хлопець. Ти – той, у кого це точно вийде.

розповідає продюсер Джеремі Стеклер

Стеклер і його колега Дон Острофф відправили статтю знайомим сценаристам Скотту Ротману і Радживу Джозефу.

Раджив – відомий драматург, номінувався на Пулітцерівську премію; вони працюють разом зі Скоттом. Разом вони написали дуже сильний сценарій під назвою «День драфту», і я подумав, що, може бути, історія Гері здасться їм цікавою.

пояснює продюсер

Прочитавши статтю Хіта і поговоривши з Гері кілька годин по телефону, ми стали обмірковувати різні варіанти викладення цього сюжету. Божевілля фолкнерівскої історії стало гарною відправною точкою для створення ще однієї сюжетної лінії, пов'язаної з Богом і Усамою. Вони ставали реальними персонажами, і таким чином всі фантазії Гері на тему його великої місії виявлялися тісно переплетені з реальністю. Оскільки у нас були повністю розв'язані руки, ми вирішили дати волю своїй уяві і зайти так далеко, як тільки вийде.

розповідає Скотт Ротман

Кандидатуру Ларрі Чарльза – режисера, що зняв такі відомі комедії, як «Бруно», «Борат», а також серіали «Стримай свій ентузіазм» і «Сайнфелд», запропонувала виконавчий продюсер Еміль Гладстон. Вона ж познайомила Чарльза з ідеєю проекту, якою той негайно загорівся і незабаром почав співпрацювати зі сценаристами.

У Ларрі дуже своєрідна манера роботи, яка полягає в тому, що він не сприймає сценарії в їх звичному вигляді. Замість цього він користується тим, що іменується «скриптментами».

розповідає Стеклер

Якщо в звичайному сценарії таким речам, як випадковість, збіг обставин, зазвичай, намагаються не надавати значення або всіляко намагаються контролювати їх прояви, то скриптмент дозволяє розвернутися на повну силу. У ньому важко проігнорувати роль випадку і удачі. Таким чином, Раджив зі Скоттом видали сорока- або п'ятдесятисторінковий документ, в якому було скільки-то діалогів – не особливо багато, – короткі описи різних сцен, в яких через дії і вчинки персонажів можна було простежити, як змінюються їхні характери, і піднесли його мені.

пояснює Ларрі Чарльз

Тоді Ларрі сказав: «Так, здається, у мене є бачення цього фільму. Мабуть, я можу його зняти».

згадує Стеклер

Гері Фолкнер – людина надзвичайно колоритна, і на його роль нам потрібен був актор відповідних якостей. А в американському кінематографі немає артиста більш яскравого, нестандартно мислячого та ризикового, ніж Ніколас Кейдж.

говорить Чарльз

Дістати на проект Кейджа не склало великого труда:

Ларрі подзвонив мені і надіслав скриптмент. В ньому було сторінок тридцять, напевно, і деякі помітки і побажання, що відносилися до можливої імпровізації в деяких сценах. Я все прочитав і прийшов у захват від можливості зіграти таку яскраву особистість, та ще не сковуючи себе ніякими рамками.

Творцям фільму залишалося лише зустрітися з самим героєм їх майбутньої картини. Зустріч відбулася в Лас-Вегасі, в лобі готелю, де зупинилися кінематографісти.

Пам'ятаю, у мене задзвонив телефон, і голос у слухавці сказав: «Привіт, це Гері. Знаєте, якщо б я був снайпером, ви б як раз впали замертво». А я відповів: «Як добре, що ви не він!».

згадує Стеклер

Гері Фолкнер – справжній американський оригінал. Наші з ним розмови – це було щось вражаюче.

переконаний Ларрі Чарльз

Ми зробили з ним щось на кшталт попередніх інтерв'ю в рамках підготовки до зйомок. Справжній Гері – виключно колоритна особистість, що живе на межі. Він належить до тих людей, які не замислюються перед тим, як що-небудь зробити. У своєму роді він дуже смілива людина. І вже якщо його розум на щось націлений, Гері не готовий отримати відмову на свої запити.

розповідає продюсер Патрік Ньюелл

Деякий час Фолкнер і Кейдж провели разом, обмінюючись подарунками та численними історіями – втім, говорив в основному Гері, а Ніколас слухав.

Я сам попросив його про це. Він дуже балакучий, готовий поговорити з ким завгодно.

пояснює актор

Нам потрібен Ларрі

Ларрі Чарльз відомий як досить суперечливий сценарист і режисер. У роботі він нерідко використовує якісь речі, які не в'яжуться у глядачів зі звичним уявленням про комедії або викликають у них незручність. Втім, і своїх героїв Чарльз обожнює ставити в настільки ж незручні ситуації, поміщаючи їх у неоднозначні з точки зору соціуму обставини – що, само собою, робить його чудовим комедійним режисером. Рівно так само, як немає іншої людини, подібнї Гері Фолкнеру, немає і іншого схожого на Чарльза режисера.

Більшість режисерів – капітани корабля; Ларрі ж їде на чолі мотоциклетної колони.

говорить Скотт Ротман, і всі інші члени команди з ним цілком згодні

«Місія: Неадекватна» балансує на тонкій грані між комедією і звичною розповіддю про долю якоїсь людини. Щоб перенести на екран розповідь про долю Гері Фолкнера, потрібна участь творця найуспішніших комедій в історії шоу-бізнесу.

Весь фільм цілком є найяскравішою ілюстрацією того, як мислить і працює Ларрі Чарльз. Він унікальний режисер, подібних якому немає.

вважає Джеремі Стеклер

Він віддає собі звіт в тому, що розповідає історію про наш час, про Америку, про людське сприйняття. Ларрі – людина, яка подарувала нам найцікавіших антигероїв: Бората, Бруно, головних дійових осіб «Сайнфелда»...

розповідає Расселл Бренд

Щоб викласти історію Фолкнера або, точніше, створити таку обстановку, в якій ця історія немов би розповідалася сама, необхідно було, щоб між режисером і виконавцем головних ролей панувала безмежна довіра.

Ларрі подарував мені віру в диво. Те, як він працює, просто чудово – я маю на увазі, що при зйомках він робить велику ставку на спонтанність, від чого зберігається свіжість сприйняття. Я волію мати при собі копію сценарію, щоб розуміти, на якій сцені або репліці ми зупинилися, але було чудово усвідомлювати, що можна відхилитися від сторінки і дати волю уяві.

розповідає Кейдж

Кастинг

Як вже говорилося, на роль Гері Фолкнера Ларрі Чарльзу потрібен «яскравий, нестандартно мислячий і ризиковий» актор, який з готовністю відгукнеться на його заклики до імпровізації. Всі ці якості режисер знайшов у Ніколасі Кейджі.

Нік був першим, про кого подумав Ларрі, і ми всі підтримали цей вибір.

згадує Джеремі Стеклер

Режисер пояснює своє рішення так:

Ніколас чудовий актор і людина. Він знявся вже майже у ста фільмах, але серед них не було жодного, схожого на наш. До того ж він не боїться пробувати себе в незвіданих раніше областях і зарекомендував себе в цій якості як безстрашний дослідник. Не дивно, що нас захопила ідея зняти саме його в ролі Фолкнера, і вважаю, що всім нам дуже пощастило.

Самого ж актора, для якого комедійні ролі не в новинку (згадаймо «Виховання Арізони» чи «Адаптацію»), привернула в першу чергу дивна спорідненість характерів – його головного героя, – яку він відчув, прочитавши, як Фолкнер різав фрукти своїм улюбленим самурайським мечем. Цю звичку за час свого життя в Сан-Франциско мав і Кейдж. Само собою, зіграла роль і унікальність Фолкнера: все-таки не кожен день і навіть рік акторові пропонується шанс зобразити людину, одинадцять разів подорожуючу у далеку і не надто добре відому країну, щоб схопити і притягнути до суду небезпечного терориста. Остаточно вирішили справу особиста зустріч Кейджа з Ларрі Чарльза і той ентузіазм, з яким режисер горів з приводу проекту:

Я відразу зрозумів, що з цією людиною мені буде приємно працювати, тому що він в своєму роді бунтар, такий, знаєте, нонконформіст. Він стирає всі грані між комедією і рядовим кіно. Всі його фільми безперечно несуть на собі відбиток його особистості.

На роль Бога був запрошений британський комік Расселл Бренд, що славиться своїми импровізаційними талантами.

Бренд – поет і геній, єдиний у своєму роді. Хто краще здатний зобразити божество?

так охарактеризував його Ларрі Чарльз

Расселл привніс із собою почуття співпереживання і масу гумору. Перед його словесною еквілібристикою ніхто не може встояти, а його здібності до імпровізації просто неймовірні. Як актор він цілком може змагатися з Ніком. Він дуже розумний і здатний від дубля до дубля жодного разу не повторитися.

перераховує переваги Бренда Стеклер

Свою підготовку до ролі актор описує так:

Я сам вірю в Бога, тому провів якийсь час у роздумах, як би зіграти його точніше. Але скоро мені стало ясно, що людині неможливо досконало передати образ Бога, тому що це непізнавана сутність, що далеко перевершує обмежені людські уявлення про реальність. Тому я вирішив просто бути самим собою.

Щоб краще зрозуміти того Бога, в якого вірить Фолкнер, Бренд провів не одну годину в бесідах з Ніколасом Кейджем, обговорюючи, в якому типі божества потребує його герой.

Він розповів мені про свої зустрічі з Гері, про їх бесіди, і нарешті я, здається, почав розуміти: судячи з усього, фолкнерівський Бог – патерналістська фігура, в ньому багато батьківських рис.

говорить Бренд

З цього моменту їх спільні сцени придбали чи не магічний характер.

Расселл в якомусь сенсі геній. Він абсолютно особливий, у нього є свій стиль. Я люблю працювати з людьми, які знають, як краще зробити свою справу, і він якраз з таких. Свою роль він відігравав на п'ять з плюсом, а взагалі ми намагалися надихати один одного.

каже Кейдж

Що стосується виконавця ролі Усами бен Ладена Амера Чадха-Пателя, Ларрі Чарльз звернув на нього увагу завдяки рекламному ролику чіпсів «Принглс».

Щоб повніше втілити образ свого героя, Ніколасу Кейджу довелося досить відчутно змінити свій вигляд:

Коли ми з Гері познайомилися, мені прийшло в голову, що я, напевно, дико виглядаю. У Гері ж довге біле волосся, борода, і він носить окуляри. Тому мені захотілося трохи підправити свою зовнішність. Під час наших розмов я також звернув увагу на його характерний тембр і вирішив, що мені не зашкодить також трохи попрацювати і над цією деталлю – я не хотів говорити своїм звичайним голосом. Так от все й пішло: голос, зовнішність – а там і з внутрішнім світом все стало ясніше.

Трансформація, що відбулася з актором, вразила всіх, включаючи Чарльза:

Він у буквальному сенсі перевтілився в Гері, як зовні, так і внутрішньо. Він став їм у всьому – від волосся і бороди до голосу і манери мислити. Приголомшливо!

Зйомки

Зйомки на вулицях Марракеша були для нас щоденною пригодою. Ці види, запахи і звуки назавжди залишаться жити в нашій пам'яті. Але, мабуть, сама пам'ятна подія трапилася з нами за межами знімального майданчика. Це була поїздка на машині Атласькими горами в розпал нищівної зливи. Прямо на дорогу з гірських вершин скочувалися валуни, деякі з них були більші за розміром, ніж машини. Важко було повірити, що все це діється наяву.

згадує Ларрі Чарльз

Найважчим завданням було, звичайно, оформлення декорацій для останньої зустрічі Гері з Богом. Десь посеред Атлаських гір ми відшукали кілька печер; знімати у них, звичайно, було ще тієї авантюрою. Деякі печери активно використовувалися місцевими пастухами і сотнями їх кіз. Від видів Марокко, де вражаючим чином сусідять середньовічна культура і прикмети сучасної північноафриканській цивілізації, просто захоплює дух. В архітектурному і культурному відношенні у цієї країни багато спільного з Пакистаном. По частині екзотичних ландшафтів їй теж мало рівних: тут вам і снігові вершини висотою в чотири тисячі метрів, і кам'янисті пустелі на будь-який смак, і все виглядає так, як ніби час тут не має влади. Очевидно, сільське населення, а також ті, хто живе в старовинних міських кварталах – мединах, ведуть те ж не потривожене ніким існування, що і їхні предки сотні років тому.

розповідає художник-постановник Себастьян Сукуп

3330 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...