Рецензії на (2016)

Рецензія на фільм «Три ікси: Реактивізація»
Агенти-екстремали знову в справі
20 січня 2017,  18:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

В еру сучасних технологій, що служать людству як для добра, так і для самознищення, створення пристрою, здатного збивати з орбіти супутники і направляти їх на потрібну точку на карті, здається повним божевіллям. І коли цей пристрій потрапляє в погані руки, з того світу повертається спецагент-екстремал Ксандер Кейдж, щоб з командою таких же безбашенних любителів андреналіна врятувати цей тлінний світ.

Знімати повернення Ксандера Кейджа довірили режисеру Ді Джею Карузо, чия фільмографія нехай не блищить хітами, але в минулому він працював з Анджеліною Джолі і Шайею Лабаф і ось отримав шанс реабілітуватися після кількох провалів з допомогою пригодницького екшену «Три ікси: Реактивізація», який повинен стати великим продовженням/перезапуском франшизи.

Цього разу Ксандер повертається, щоб битися з собі подібними екстремалами, задумавшими сіяти терор на планеті, а також щоб фліртувати з дівчатами і виконувати запаморочливі трюки, що дозволяють йому сповна відчути смак життя. Роль Ксандер є однією з найбільш знакових в фільмографії Віна Дизеля, незважаючи на те, що два попередніх фільма цієї франшизи були зустрінуті глядачами з посереднім ентузіазмом. Але після того, як Дизель круто розвернув «Форсажи», було неможливо не очікувати його «Три ікси: Реактивізація». І це повернення його безбашенного спецагента перевершило всі очікування, а також перші два фільми. Герой Дизеля тут постає в образі нехтуючого будь-яким авторитетом Робіна Гуда, який готовий на все заради простих людей і справедливості, а його харизма знову підкорює.

Своїх попередників «Три ікси: Реактивізація» перевершує хоча б своїм інтернаціональним кастом, який, тим не менш, працює, як один злагоджений механізм. Знайти стільки акторів, між якими існує безпосередня хімія, навряд чи було просто, але воно того вартувало. Разом вони склали якийсь божевільний мікс між «Нестримними» і «Загоном самогубців» мінус суперздібності. Хоча витворяти такі трюки в кадрах – чим не суперздібність? Незалежно від того, на чиєму боці виступають ці екстремали, спостерігати за ними, їх гострими відносинами і слухати постійні підколи і саркастичну самокритику – одне задоволення.

Найяскравіших персонажів з цієї різношерстої компанії шибайголів, мабуть, втілили Рубі Роуз, що стала крутим снайпером, акробатка і влучний стрілець Діпіка ПадуконеДонні Йен який підкорив моє серце місяць тому у фільмі «Бунтар-один», Ніна Добрев, чия Бекі стала абсолютно милим гіком, і Рорі МакКанн з «Гри престолів», який тут жити не може без аварій. Так і стервозна глава операції у втіленні Тоні Коллетт стала необхідною противагою для цих персонажів-бунтарів, які не приймають накази.

Але моїм найулюбленішим персонажем у всьому цьому діянні є навіть не Ксандер або хтось із його нових або старих друзів, а Аугустус Гіббонс, в образі якого повернувся незрівнянний Семюел Л. Джексон. Його герой тут – одночасне втілення Джулс з «Кримінального чтива», який любив проголошувати пафосні промови, і Ніка Ф'юрі з марвелівських фільмів про супергероїв. І ця часткова пародія на свою кар'єру у Джексона вийшла зі смаком.

Сюжет «Трьох іксів: Реактивізація» звучить, звичайно, не менш шалено, ніж його українська назва, оскільки падаючі ось так супутники з неба – це вже не пригодницький екшен, а наукова фантастика, в чий жанр також можна записати і більшість показаних тут трюків... але все це не має ніякого значення, коли дивишся нові пригоди Ксандера Кейджа, що вривається на мотоциклі в нашу повсякденність. Кінокартина Карузо заряджає не тільки адреналіном, а й оптимізмом, адже ці безстрашні агенти-екстремали, які живуть на межі, шалено люблять життя і намагаються взяти від нього все. За шикарний екшен, подорожі по всьому світу (ви ж тепер теж хочете побувати в Домінікані?) і елегантні жарти, викликають щирий сміх, цим «Трьом "іксам"» можна пробачити навіть дивовижне зцілення всіх підстрелених у фіналі учасників цього божевілля. Третє пришестя Ксандера Кейджа вдалося на славу.

«– Світ величезний, але він також вміщується в твоєму серці. Завжди носи його з собою.»

Якщо раптом з небес почнуть пачками падати супутники, не переживайте, Ксандер Кейдж і його команда обов'язково прийде на допомогу.