Новини про фільм (1983)

13 лютого 2007,  08:30 | Рецензії | Автор: Redder

Сидів, слухав Pink Floyd, думав про всяке, згадував різне. Це не так вже важко, музика флойдів - вона така... вона навіває й штовхає. Особливо є така пісенька гарна - High Hopes. Я її у вигляді кліпу скачав собі й записав на компактний диск, щоб вона завжди була під рукою. І ще раз скачав - у вигляді mp3. І музика неначебто не сильно нова, однак, затягує в себе по саме, я вибачаюся, дороге. Пригадується... гарні моменти пригадуються. І тягне туди, звідки вони, моменти, прийшли.

До чого це я? До того, що переглянув нещодавно відмінний старий фільм під назвою «Христина». Фільм, між іншим, 1983 року, але він і тепер дивиться винятково бадьоро. Чому так? А от так.

Вперше я його подивився в році так 1990, в Союз тоді тільки приходили дециметрові канали, і починали віщання всякі там «Хортиці». І на бурхливій хвилі всякого дикого мотлоху іноді в сітку віщання забрідали по-справжньому непогані фільми. Одним з таких фільмів і була «Христина».

Фільм був поставлений за однойменним твором товариша Стівена Кінга. Років мені тоді було не дуже багато, але про видатні таланти цього камрада в області придумування різного роду ужастиків я знав. І очікував від перегляду тільки гарне. І, звичайно, його, гарне, одержав у повному обсязі. Дуже мені сподобався цей фільм, дуже. Однак по телебаченню його з тих пір чогось більше не показували, що незмінно приводило мене в тугу й зневіру. А тут, одержавши недавно необмежений доступ до мережі Інтернет, якось подумалося мені: а чи не скачати фільм, а чи не подивитися мені повторно «Христину»? Мужик не баба - сказав, зробив.

Мистецьки провівши паралель із творами Пінків наших Флойдів, скажу, що безсмертні твори - вони як вино, не старіють, а з роками стають тільки краще. Не стала в цьому сенсі виключенням і дана фільма.

Про що вона, «Христина»? «Христина», як і однойменний оригінал, оповідає про одержиму демонами машину марки «плімут» 1958 року народження. Про те, як на неї зненацька западає американський школяр Эрні. Як він її купує, ремонтує. Як він у неї закохується. І як Христина відповідає йому взаємністю. У своєму, автомобільному, ключі. Так що за великим рахунку, цей фільм - він про кохання.

І це, вважаю, правильно. У кінговському оригіналі там ще було багато всякого намішано - про дух її першого хазяїна, про те, як він захоплював владу над Эрні, і ще про багато всякого не дуже зрозумілого простому глядачеві. Тому у фільмі все було максимально спрощене, що явно пішло йому на користь. Дивиться тому дуже бадьоро, а часом - і по-справжньому страшно. А Кінг, таке враження, сам не завжди усвідомлює, що пише, тому його читати найчастіше потрібно по чотири рази, поступово пронизуючи темряву його могутнього графоманства своїм яскравим, відточеним розумом. З фільмом таке навряд чи можливо, тому його й адаптували як змогли.

При перегляді сумно думав про нинішніх шістнадцятирічних піонерів, які подивляться дану фільму. Вони напевно закричать, що все це вже було, і режисери не придумали нічого нового. Ну, це приблизно як після виходу «Війни світів» підлітки всіх мастей раптово усвідомили страшне - бойові марсіанські триніжки з фільму один в один скопійовані із гри “Half-Life 2” Жах! Невтямки ідіотам, що роман «Війна світів» був написаний громадянином Веллсом ще в 1898 році, коли нікого з нині живучих ще навіть поруч не стояло.

Але повернемося власно до сюжетних деталей фільми. Остаточному зараховуванню фільму до милої сімейної мелодрами, однак, заважає важливий сюжетний момент - машина-Христина дуже сильно ревнує Эрні до всіх навколишніх. І їх убиває. А Эрні, в свою чергу, все більше прихиляється до цього свого залізного кохання. І до чого це призведе, загалом, всім зрозуміло, але однаково часом страшнувато.

Про технічні аспекти теж скажу кілька слів. Режисером фільму виступив, між іншим, не хто-небудь, а аж Джон Карпентер. Який зробив у свій час такі гідні фільми як «Щось» і «Вампіри». Точніше кажучи, один з них, «Вампіри», він зробив уже трохи після «Христини», в 1998. А «Щось» трапилося точно за рік до цього - в 1982 році. Але камрад Карпентер не розгубився - і навіть у проміжку між цими двома видатними стрічками забацав таку собі досить непогану фільму.

Знято досить вправно, якщо не забувати, що надворі стоїть 83 рік. Усілякі там наїзди, митецькі напливи й повільні панорами - це все є, дивиться нормально. Трохи часом затягнуто на мій смак, але я ж все-таки до певної міри нове, молоде покоління, якому завжди хочеться все швидше, так що цю дріб'язкову причіпку ми не будемо записувати в мінуса фільму.

Звук дуже-дуже непоганий, починаючи з початкових титрів, і закінчуючи фінальними акордами “Bad to the Bone” від відмінної групи “The Destroyers”. Крім цього, у фільмі ще повно доброго, вогненного рок-н-ролу від «Роллінг Стоунз», Бадді Холлі й Літтл Ричарда. Гарна музика, украй до місця.

Актори гарні. Денніса Гиілдера я приблизно так собі й уявляв, Ерні теж вийшов нічого собі, особливо ближче до кінця, у своїй новій іпостасі. Особливою вдачею фільму вважаю Бадді Реппертона - от це так! Такого злісного й тупого виродка зі звірячою ряхою - це не кожному дано зобразити. Талант, однозначно талант.

Геймплей у фільмі часом люто пече і навіть зарулює багато чого із уже баченого. Сцену наїзду на Велча й Бадд переглядав кожну по декілька разів, був вражений.

Тому, як уже було сказано, фільм впевнено вважаю гарним і безумовно вартим перегляду. Хоча, треба сказати, фільм рідкий, і в магазинах його знайти буде досить проблематично. Ну й нехай - слухайте рок-н-рол. Роллінг Стоунз, Бадді Холлі, і, зрозуміла справа, Пінк Флойд.