Новини про фільм (2006)

12 жовтня 2022,  20:42 | Новини фільмів

На честь дня народження легендарного австралійського актора Г'ю Джекмана, якому сьогодні виповнюється 54 роки, популярний сайт про кіно IMDb поділився десяткою його найкращих фільмів, які підкорили серця глядачів.

Читати далі...
27 червня 2020,  16:10 | Новини фільмів | Автор: Елена Стрельбицкая

Надія на те, що ми зможемо подивитися новий фантастичний епік Крістофера Нолана «Тенет» на великих екранах у липні згасла. У зв'язку з коронавірусом студія Warner Bros. вирішила перенести її на останній місяць літа.

Читати далі...
27 лютого 2008,  18:53 | Рецензії | Автор: Redder

Кілька днів назад задивився фільм «Престиж» (The Prestige) (так, я такий швидкий, не пройшло й року, як говориться). Про нього мені багато хто казав тільки гарне, а камрад tall і зовсім написав відмінну замітку. Плюс у фільмі знялися такі мега-громадяни як Х’ю Джекман, Крістіан Бейл, Майкл Кейн і Девід Боуї. Плюс цікава тема про фокусників, чудеса й розпилювання жінки бензопилкою. Загалом, перегляд почав з передчуттям.

Сюжет фільму непростий, і навіть, я б сказав, трохи вишуканий. Починається сам фільм з того, що в лондонському суді слухається процес якогось Альфреда Бордена (Бейл), фокусника й мага, який, як стверджується, убив свого колегу й конкурента Роберта Енджиєра (Джекман). Убив із заздрості, зі злості, тому що той придумав трюк, який Альфредові було не повторити. Підлий вчинок, що й казати.

Але історія Альфреда й Роберта починається не із цього. І згаданий підлий вчинок - він не перший і далеко не останній у фільмі. А як воно там було насправді, і що трапилося з одним фокусником, і з іншим, і як вони обидва померли й воскресли, смертю смерть потоптавши - про це й розповідається в міру розгортання дії.

Щось останнім часом стало модно робити фільми про фокусників початку двадцятого століття. Спочатку он - «Ілюзіоніст» про Едварда Нортона у ролі Айзенхайма, тепер от таке - відразу про двох чарівників (хоча вірніше їх називати престижидаторами). Наступний фільм буде, треба думати, про банду фокусників, загальним числом не менш чотирьох.

Час іде, сюжет розгортається у всій вроді. З'являється жінка, яка, власно, і стала причиною ворожості двох колишніх колег і соратників, і їхні шляхи розходяться. Борден і Енджиєр, кожний працюючи у своєму непростому ремеслі самостійно, не забувають і один про одного - і в міру сил капостять один другому. Виглядає правдоподібно, професійна конкуренція - вона така.

Потім на сцену виходять уже геть історичні особистості - Томас Алва Едісон і Нікола Тесла - останнього саме й грає Девід Боуї. Тесла взагалі, є думка, був та ще людина - титан і міць. Громадянин Боуї зіграв його чудово, легка шаленість в очах була присутня й була вкрай у тему. Але взагалі, тема суперництва розкривається, виходить, ще й на рівні вчених-фізиків. Конкуренція крокує по планеті, вона не робить професійних розходжень - фокусник ти або електромонтер, як Тесла. Вовчі закони капіталізму.

Тесла робить особливу електричну машину для Енджиєра, під його новий, небувалий трюк. І трюк працює, причому так, що Роберта називають тепер не інакше, як кращим актором Лондона. І його суперника це вкрай тривожить. І тут відбувається страшне - під час чергової демонстрації фокуса Енджиєр гине. І на місці злочину знаходять Бордена з кувалдою. Й із цього, як уже згадувалося, і починається фільм.

Мені багато хто радив подивитися його, загалом спираючись на те, що за перебігом фільму все буде постійно змінюватися, і до самого кінця незрозуміло, хто там із двох фокусників більший гад (на мій погляд, вони один одного варті) - і хто вийде переможцем із цієї боротьби. Ну, є таке, так, закручено все хоробро. Особисто я протягом усього фільму вболівав за Енджиєра, тому що Х’ю Джекман мені більш симпатичний, ніж Крістіан Бейл, останнього я взагалі щось не сприймаю. Хоча варто визнати, що обидва відіграли відмінно - вийшли справжні одержимі своїм ремеслом люди. Мені цей стан дуже знайомий, тому дивився критично, але однаково дуже сподобалося.

Знову вертаючись до «Ілюзіоніста», варто зауважити, що в сюжетному плані має місце його дзеркальне відбиття. Ну, типу в одному фільмі спочатку здається, що тут замішана магія, а потім виявляється, що все навпаки, а в іншому неначебто чиста вправність рук - ан ні, натуральне чаклунство. Цікаво. Хоча знов-таки, «Ілюзіоніст» мені сподобався більше. Загалом через Едварда Нортона, від гри якого я переживаю дике захоплення. Тому «Ілюзіоніст» мене потряс. А «Престиж» - просто сподобався.

Гарне кіно, загалом, особливо якщо дивитися в оригіналі й уважно слухати цей дивовижний англійський акцент (для більшої правдоподібності на головні ролі запросили суцільно неамериканців). Фільм, безумовно, не мега-шедевр всіх часів, не убер-блокбастер, і не інтелектуальне кіно «не для всіх». Але гарний, рекомендую.

23 жовтня 2007,  19:24 | Рецензії | Автор: Tall

Довго я не міг добратися до цього фільму. Пропустив його появу в кінотеатрах, а потім був безліч разів розчарований якістю копій картини, які потрапляли до мене в руки. І от зараз, практично через пів року після прем'єри, я придбав DVD і можу поділитися з вами своїми багатими враженнями.

За основу фільму взятий однойменний роман Крістофера Пріста, який розповідає про протистояння двох, одержимих своїм ремеслом, ілюзіоністів. Альфред Борден (Крістіан Бейл) і Роберт Андж’є (Х’ю Джекман) рука об руку починали свій тернистий шлях у світі ілюзій і фокусів під керівництвом досвідченого інженера й наставника Каттера (Майкл Кейн). Але, одного разу, через нещасний випадок, який відбувся із дружиною Андж’є під час смертельно небезпечного трюку, вони стали ворогами. Протягом всієї картини Альфред і Роберт намагаються всіляко насолити один одному. Андж’є спочатку керується помстою, яка відійшла згодом на другий план, поступаючись місцем іншим мотивам, а саме, бажанню перевершити суперника, перемогти його на професійному бойовищі. Борден приймає виклик і вступає в смертельно небезпечну гонку, у якій не буде переможців.

Фільм захоплює глядача із самого початку, захоплює в безодню заплутаної історії, спокушає таємницями й загадками. У міру розвитку сюжету в дію втягуються все нові й нові деталі. У кадрі з'явився навіть відомий американський винахідник Нікола Тесла (Девід Боуі), який створив чудо-машину для одного із суперників.

Сценарій фільму був помітно ускладнений у порівнянні з першоджерелом. Та й взагалі, сюжет картини вкрай нелінійний, що, в принципі, цілком доречно у фільмі про фокусників. Роберт і Альфред раз у раз перечитують сторінки щоденників один одного, і це ще більше заплутує глядача.

Режисер Крістофер Нолан створив воістину гарний фільм. З його попередньої картини «Бетмен: Початок» в «Престиж» перекочували чудові актори Крістіан Бейл і Майкл Кейн. Ще дві ролі дісталися Х’ю Джекману і Скарлетт Йохансон. Загалом, акторський склад блищить яскравими іменами.

Бейл і Джекман відробили на ура. Одержимі фокусники у виконанні одержимих акторів. Х’ю чудово зобразив артистичного Андж’є, а Бейл відмінно виглядав в ролі хмурого Бордена. Взагалі, Крістіан Бейл це один з моїх найулюбленіших акторів і його роль у цьому фільмі цілком виправдує мої симпатії. Альфред Борден людина загадка, на його обличчі іноді з'являється лукава посмішка, в інший час він похмурий й замкнутий у собі, зосереджений на якихось своїх ідеях, на своїй одержимості, любові до світу магії.

Скарлетт Йохансон запам'яталася найменше. Неначебто, роль досить важлива, хай не заголовна, але цілком значима, але якось вона пріснувато зобразила Олівію, у різний час асистентку обох суперників.

Дуже сподобався Девід Боуі. Ніколо Тесла в його виконанні це просто шедевр! Не знаю, як музикантові вдалося настільки класно зіграти роль. Це ще раз доводить, що талановита людина талановита у всьому.

Майкл Кейн як завжди на рівні. Однією своєю присутністю він вносить у фільм здоровенну родзинку. Кейн вимовляє, так сказати, пролог до фільму, ознайомлюючи глядача з елементами фокуса.

Цей фільм багато хто чомусь порівнює із картиною, яка вийшла практично одночасно, «Ілюзіоніст». Але, крім тематики, а саме ілюзій і фокусів, фільми не мають практично нічого спільного. Можливо Андж’є, так само як і Ейзенхайм, використовував своє мистецтво для помсти, але це був лише початок. Насправді його охопив банальний дух суперництва, бажання переплюнути конкурента. «Ілюзіоніст» розповідає про кохання двох людей, «Престиж» про те, до чого може дійти людина, одержима своєю метою, яка не гидує будь-якими, навіть найбруднішими методами.

Діагноз. Відмінний фільм. Просто шедевр. Режисура, актори, сценарій, все гідне найпильнішої уваги, здатно зробити приємність навіть найвибагливішому аматорові кіно. Дуже сподобалася оригінальна кінцівка, яка дійсно здивувала й розставила все по місцях, відкривши секрети. Дивитися всім!