Новини про фільм (2004)

23 жовтня 2005,  08:00 | Рецензії | Автор: Redder

Учора почав і сьогодні закінчив дивитися фільму «Будинок літаючих кинджалів». Фільм 2004 року, виробництва Китаю. З Китаєм я особисто знаком по сотні-іншій поганих фотографій, зроблених фотоапаратом Kodak, китайському ширвжитку, і тупим-претупим комедіям із Джекі Чаном. Ну й ще по фільму «Герой» 2000 року випуску. Фільм «Герой» мені у свій час дуже сподобався, тому було ухвалене рішення подивитися, що китайці ще можуть сказати по даній темі.

Чим примітний сучасний китайський історичний фільм? По-перше, старанністю властиво виробництва. Виглядає все виключно автентично, кинджали, мечі, стріли, одяг - все виглядає вірогідно й дуже по-звірячому. По-друге - чудовими зйомками - фільм можна переглядати покадрово, і кожний другий кадр, не вважаючи кожного першого, можна буде роздруковувати на фотопапері й прикидатися, начебто це постер. Серйозно, знято просто відмінно, підібрані правильні декорації й знята все із правильного кута. Плюс правильний пост-продакшн. За картинку - тверда п'ятірка, нітрохи не гірше оригінального «Героя», нітрохи.

По-третє, нарешті, можна відзначити грамотно налагоджений баланс між безпосередньо китайською специфікою й орієнтацією на переважно західного глядача. Отут і філософія, отут і мега-лав-сторі, отут і заруби на мечах, що перемежовуються снайперськими кидками кинджалів, отут і картинка якого-небудь китайського бамбукового лісу, коли хочеться відкрити рот від подиву, і довго його потім не закривати. Баланс, на мій погляд, витриманий чудово, дивиться фільм на одному подиху.

Китайські комп'ютерні ефекти в черговий раз показали себе у всій вроді, і навіть самим злісним критикам стало ясно, що не дарма китайці в Америці крадуть програми - грамотно розпорядитися ними вони вміють. Все дуже красиво й око не ріже абсолютно. Хоча якщо люто почати шукати, до чого причепитися, може бути, що надто багато літають кинджалів, але отут і поготів складно сказати, так все-таки фільм називається, мають право.

Актори хоча й китайці, але виглядають теж дуже непогано, розрізняти їх виходить майже відразу, навіть загальна однаковість не особливо заважає. Кастинг проведений грамотно, актори підібрані правильно.

Дуже сподобалася підкреслена епічність персонажів. Мов, якщо вороги - так тільки сотні, якщо мочити - то всіх відразу, якщо битися - то тільки три місяці підряд, до самої зими. Такий хід ще не заслинений тисячами наслідувань, тому дивиться дуже свіжо й смачно.

Ще мені дуже повезло, що з китайських фільмів бачив тільки «Героя», «Будинок...» мабуть так і розраховувався, тому що ряд сцен у ньому прямо повторює деякі геройські епізоди. Наприклад, бій громадян у холодного трупа їх загальної улюбленої, або закидання закоханої пари дощем бамбукових колів, або кидання у ворога краплі крові - це з незначними варіантами вже було, а тому напрошується думка - зроблене це спеціально. Але навіть таке фільм не псує зовсім. У цілому - винятково гідне продовження китайської експансії на світовий кіноринок. Рекомендую люто.