Новини про фільм (2017)

Рецензія на фільм «Ласкаво просимо до Ісландії»
Знайомство зі швейцарським кінематографом
18 червня 2017,  02:30 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

В рамках першого кінофестивалю «Тиждень швейцарського кіно» в Україні була показана трагікомедія «Ласкаво просимо до Ісландії», і вона виявилася відмінним фільмом, з якого варто почати своє знайомство із загадковим і маловідомим для нас сучасним швейцарським кінематографом.

Режисером і сценаристом «Ласкаво просимо до Ісландії» є Фелікс Тіссі, але це ім'я навряд чи вам щось скаже, незважаючи на те, що це його сьома художня кінокартина загалом і перша за останні 16 років. У 2007 році він представив документальний фільм «Пустеля: Хто така людина», і, враховуючи, що події «Ласкаво просимо до Ісландії» також відбуваються в пустелі і пов'язані з пошуком опинившихся там людей самих себе, можна припустити, що саме це документальне кіно за всі ці роки еволюціонувало в таку от історію про незнайомців, яких в пустелі звела доля.

« – Одного разу у мене весь ранок був гарний настрій, від якого я не міг позбутися. А ввечері по радіо передали, що в Японії стався страшний землетрус. Загинули сотні людей.»

Навіщо людина може відправитися в посипану вулканічним попелом пустелю? Грегор (Домінік Янн), одягнений у світлий плащ, взяв з собою в пустелю тільки валізу, в якій поміщається радіо... і пістолет. Кожен раз, коли у нього трапляється гарний настрій, він включає радіо і чує, як десь сталася катастрофа, тому вирішив позбавити світ від свого існування і врятувати таким чином всіх інших. Спершу він є краплею трагедії в море комедії, яка і робить дану кінокартину трагікомедією, але, як тільки ми ближче знайомимося з іншими героями, стає ясно, що не тільки у нього серйозні проблеми.

« – У тебе є кетчуп?»

За пригодами до Ісландії вирушила молода закохана парочка Лео (Нікола Мастроберардіно) і Алісія (Мар'ям Зорі). Але незабаром їх машина ламається, і вони повинні приєднатися до інших блукаючих, щоб знайти вихід з цієї проклятої пустелі. Лео і Алісія абсолютно не пристосовані до походів, практично так само, як і Грегор, хоча все-таки володіють хоч якимось запасом їжі і сигарет. Їх запальні стосунки не дають нудьгувати не тільки їм самим, а і їх товаришам по нещастю, оскільки коли Алісія психує і йде в ніч одна, всі дружно за неї переживають, що передається через екран, і ось ти вже теж разом з героями з нетерпінням чекаєш, коли ж вони возз'єднаються. Тільки у примхливої долі, яка володіє величезним почуттям іронії, на цей рахунок свої плани.

« – Щасливі сім'ї не ходять у походи. Вони сидять вдома біля телевізора.»

Грегор, Лео і Алісія бачать в сім'ї Клауса (Маркус Сігнер) і Юлії (Джулія Брендлер), які вирушили в похід з двома дітьми, своє спасіння, але ця пара батьків – не такі ідеальні, як здаються на перший погляд. Вони вибралися подалі від міської суєти, щоб налагодити відносини і врятувати сім'ю, але з кожним новим днем у пустелі вони ще більше відштовхують одне одного. Ось вам і гостра драма, що уміщається між самогубцем і молодою парою.

Своїм нехитрим, але потрапляючим у ціль чорним гумором, іронією та сарказмом «Ласкаво просимо до Ісландії» нагадує британське кіно, відвертістю у показі людських відносин – французьке, в оригіналі йде німецькою, а, мабуть, його дивакуватість в хорошому сенсі цього слова – це і є заслуга того, що родом вона з Швейцарії. Хоча я в швейцарському кіно і не експерт, але після «Ласкаво просимо до Ісландії» хочеться побачити й інші роботи цього режисера і акторів, що припали до душі.

Фільм дивишся з величезним задоволенням і по ходу справи починаєш рефлексувати через сміх, сварки і сльози разом з його персонажами. Адже всі ми часом відчуваємо себе так, ніби одні блукаємо пустелею. А епізод з записками Лео, які він залишає для Алісії – один із найромантичніших жестів, коли-небудь показаних в кіно. Прекрасний жест любові, що відновлює віру в те, що ще є в цьому світі романтики (нехай хоча б на екрані).

Якщо ви раптом зібралися перетнути ісландську пустелю, запасіться мобільними телефонами, справними GPS-навігаторами і пристойним запасом продовольства. І пам'ятайте, що пором з іншого кінця острова відправляється рівно в 5 вечора щонеділі.

17 червня 2017,  19:00 | Оновлення | Автор: Елена Стрельбицкая

Фільмом закриття першого «Тижня швейцарського кіно» стане драма «Я — воротар», знята режисером Сабіною Босc. Вона розповість про чоловіка Голі (Маркус Сігнер), який щойно вийшов з в'язниці, де відсидів за те, що не здав свого друга. Він намагається почати життя заново, але минуле не відпускає.

«Тиждень швейцарського кіно» стартував 15 червня і завершиться 19 червня. Квитки на його сеанси ви знайдете в нашій афіші.

14 червня 2017,  23:55 | Оновлення | Автор: Елена Стрельбицкая

В кіноальманасі «Батьківщина» на Швейцарію насувається ураган катастрофічних масштабів. Десять режисерів з нового покоління кінематографістів розмірковують в ньому про те, як швейцарці справляться з найстрашнішим лихом: руйнуванням своєї батьківщини, і фактом залежності від інших країн. Фільм був визнаний кращим на Zurich Film Awards в 2015 році.

Прем'єра кінокартини відбудеться в рамках «Тижня швейцарського кіно», який пройде в Києві 15-19 червня. Квитки на сеанси ви знайдете в нашій афіші.

13 червня 2017,  17:06 | Оновлення | Автор: Елена Стрельбицкая

Трагікомедія Лайонела Байєра «Марнославство», що буде показана в рамках «Тижня швейцарського кіно», розповість про смертельно хворого архітектора (Патрік Лепп), який хоче покинути цей світ. Він звертається за допомогою до жінки (Кармен Маура), яка працює на організацію, що пропонує послуги асистованих суїцидів. Але оскільки вона не особливо знає, що робити, вони втягують у свій план ще й російського секс-працівника (Іван Георгієв), який живе по сусідству.

У минулому році фільм отримав 2 премії Swiss Film Award, а до цього був номінований на Queer Palm Каннського кінофестивалю. Перший «Тиждень швейцарського кіно» пройде в Києві з 15 по 19 червня. Купуйте квитки на його сеанси на нашому сайті.

13 червня 2017,  01:04 | Оновлення | Автор: Елена Стрельбицкая

Комедія Фелікса Тіссі «Ласкаво просимо в Ісландію» через пару днів відкриє кінофестиваль «Тиждень швейцарського кіно», який вперше пройде в Україні. Вона покаже, як на безлюдному ісландському високогір'ї збиваються зі шляху двоє малоосвічених коханців, самогубець втрачає вказівний палець, а подружжя з дітьми — свою єдність. І тепер вони блукають серед мальовничих й разом з тим небезпечних пейзажів, щоб втратити себе і один одного, а потім знайтися знову.

«Тиждень швейцарського кіно» буде проходити в кінотеатрі «Київ» з 15 по 19 червня. Купуйте квитки на його сеанси на нашому сайті.

12 червня 2017,  23:08 | Оновлення | Автор: Елена Стрельбицкая

Дивимося яскравий і зворушливий трейлер мультфільму «Життя кабачка», який в цьому році був номінований на «Оскар». Він розповідає історію сироти Ікара, який хоче, щоб його називали Кабачком. Хлопчик потрапляє в дитячий будинок, де знаходить свою першу любов і справжніх друзів, ділячись з ними своїм незвичайним поглядом на світ.

Мультфільм Клода Барраса покажуть в рамках фестивалю «Тиждень швейцарського кіно», який пройде в Києві з 15 по 19 червня. Купуйте квитки на сеанс на нашому сайті.

12 червня 2017,  01:35 | Оновлення | Автор: Елена Стрельбицкая

В Україні вперше пройде кінофестиваль «Тиждень швейцарського кіно», який організовують Посольство Швейцарії в Україні та компанія «Артхаус Трафік». У його рамках українські глядачі зможуть побачити 5 швейцарських кінокартин, які були представлені в останні роки на різних кінофестивалях. Серед них буде також і мультфільм «Життя кабачка», номінований на «Оскар».

«Тиждень швейцарського кіно» буде проходити в столичному кінотеатрі «Київ» з 15 по 19 червня.